10e Nationale Kampioenschappen RoboCupJunior

In 2015 worden voor de 10e keer de Nationale Kampioenschappen van RoboCupJunior
gehouden. De wedstrijden worden gehouden op 18 april in het Science Centre van de TU Delft, net als vorig jaar. De winnaars van de NK 2015 maken kans op deelname aan de WK die van 26 juni tot 5 juli  2015 in China worden gehouden.

We houden de wedstrijden in een nieuwe ruimte in het Science Centre waar we alle wedstrijden bij elkaar kunnen organiseren. De ruimte wordt momenteel verbouwd en binnenkort zullen we foto’s van de nieuwe ruimte publiceren.

Omdat RoboCupJunior in 2015 10 jaar bestaat willen we deze wedstrijden een feestelijk tintje geven. Dat gaan we doen door meer demonstraties te organiseren en workshops voor bezoekers. Daarnaast willen we eenvoudigere wedstrijden houden voor leerlingen die willen beginnen met RoboCupJunior.

Daarvoor zullen we in het Science Centre workshops gaan aanbieden ter voorbereiding op de wedstrijden. De plannen zijn nog niet volledig uitgewerkt maar we denken aan een speciale rescue wedstrijd voor bezoekers en een eenvoudige voetbalwedstrijd met Lego robotjes.

Wedstrijden Nationale Kampioenschappen 2015

In 2015 spelen we in Delft de gebruikelijke wedstrijden, waarbij we onderscheid maken tussen drie verschillende categorieën:

1. Wedstrijden voor beginners. Deze wedstrijden worden op de WK niet gespeeld en de winnaars kwalificeren zich dus NIET voor deelname aan de WK. Inschrijven alleen voor Primary (PO en VO  9-14 jaar)

  • Rescue met het groene veld.
  • JuniorVoetbal. Deze wedstrijd is de vervanger van de  vroegere 1:1 voetbalwedstrijd en is in 2012 afgeschaft omdat we ons meer op de WK wilden gaan concentreren. Maar omdat voetbal daardoor voor beginners te moeilijk is geword, gaan we een nieuwe voetbalwedstrijd houden, waarbij uitsluitend Lego robots mee mogen doen. De wedstrijden zullen 2 maal 5 minuten duren, zodat er meer wedstrijden gespeeld kunnen worden.
    Er wordt nieuw lesmateriaal ontwikkeld voor leerlingen die aan deze wedstrijd willen deelnemen. Daarnaast zullen we een aantal robots ter beschikking stellen tijdens de wedstrijden waar leerlingen gebruik van kunnen maken. De nieuwe spelregels voor deze JuniorSoccer wedstrijd zullen in januari gepubliceerd worden, samen met het bijbehorende lesmateriaal.

2. Wedstrijden voor deelnemers van 9-14 jaar (primary ofwel PO en VO)

  • Dansen
  • Rescue Groene Speelveld
  • Rescue Arena
  • Voetbal 2:2. Hierbij maken we vanwege het geringe aantal deelnemers geen onderscheid tussen de LightWeight en de Open categorie.

3. Wedstrijden voor deelnemers van 15-19 jaar (secondary ofwel VB)

· Dansen

· Rescue Arena

· Voetbal 2:2. Zoals gebruikelijk bij de Open categorie, wordt er bij voetbal geen onderscheid gemaakt in leeftijd.

Alleen bij de laatste twee categorieën kunnen de winnaars zich classificeren voor de WK. Daarbij is deelname aan de WK niet gegarandeerd omdat het aantal plaatsen dat Nederland krijgt toegewezen jaarlijks afhankelijk is van de beschikbare capaciteit. Als er meer ingeschreven teams zijn dan toegewezen plaatsen worden de teams aangewezen door loting. Teams die interesse hebben om mee te doen met de WK van 2015 worden uitgenodigd om zo snel mogelijk contact op te nemen met de RCJ Coördinator, Martin Klomp (email@martinklomp.nl)

Omdat doorgaan van de geplande wedstrijden afhankelijk is van het aantal ingeschreven deelnemers kan het gebeuren dat de voorgestelde wedstrijden moeten worden geschrapt of worden samengevoegd met deelnemers uit een andere leeftijdsgroep.

Lesmateriaal en workshops

Er zijn workshops bij het Science Centre van de TU Delft.

Er is nieuw materiaal voor de NLT Robotica module in ontwikkeling, gebaseerd op de standaard software van Lego als opvolger van RoboPal dat geschikt is voor de NXT en de EV3. Daarnaast is er ook een nieuwe versie van de Java module die nu beschikbaar is voor de NXT en binnenkort ook voor de EV3. De software wordt ontwikkeld met Eclipse en de simulator is nu ook beschikbaar voor de NXT.

Ook is er nieuw lesmateriaal voor de bouw van een 3D geprinte robot. Het frame van de robot wordt gemaakt met een 3D printer. Als besturing wordt gebruik gemaakt van een Arduino bordje. Daarnaast is er lesmateriaal voor het houden van workshops waarin de robotjes kunnen worden gebouwd.

Cursussen voor docenten worden gehouden bij CMA in Amsterdam. Ook de materialen voor zowel Lego als 3D printen kunnen worden geleverd door CMA.

Verder worden er nieuwe cursussen opgezet voor de nieuwe JuniorSoccer voetbalwedstrijd. Alle lesmateriaal is verdeeld in drie niveau’s. Basis, waarin aan de hand van kant-en-klare oplossingen snel ook door jongere leerlingen werkende programma’s kunnen worden gemaakt. Dit zijn korte workshops gebaseerd op de standaard software van Lego met voorgeprogrammeerde blokken. Gevorderd, waarbij geleerd wordt om zonder de standaard blokken een eigen programma te maken en Programming, waarbij wordt uitgelegd hoe de standaard blokken worden gemaakt. Daarnaast is voor dat niveau ook lesmateriaal in een programmeertaal. Voor Lego is dat Java en voor de 3D robot is dat de C programmeertaal.

Voor de 3D robot is er ook lesmateriaal om te programmeren in C met de Arduino, waarmee ook andere dingen geprogrammeerd kunnen worden dan een robotje.

Bij het Science Centre van de TU Delft zullen binnenkort workshops worden georganiseerd. Er zijn plannen om ook tijdens de wedstrijden workshops en misschien wedstrijden voor bezoekers te organiseren.

Comments are closed.